Verkiezingsprogramma 2022-2026 PvdA Raalte

9 april 2022

In Raalte doet iedereen mee

De inkomensongelijkheid groeit. Mensen met lage inkomens werken harder, leven korter en hebben in hun laatste levensjaren meer gezondheidsklachten. Ze bezitten vaak geen eigen koopwoning. Daardoor stijgt de vermogenskloof verder door. Vaak bepaalt je wieg voor een groot deel de kansen die je meekrijgt. Want de toegang tot betaalbare woningen of een goede studie is steeds meer afhankelijk van een bijdrage van de ouders. Dit vinden wij geen gezonde situatie.

We kunnen niet alles veranderen als gemeente. Er zijn veel zaken waar we geen invloed op hebben. Maar waar we kunnen sturen om iedereen gelijke kansen te geven, doen we dat. Door meer betaalbare woningen voor iedereen. Door betere begeleiding naar werk. Maar ook door de armoedeval bij mensen weg te nemen. We maken de gemeenteloketten en alle regelingen die er zijn toegankelijk met begrijpbare communicatie. We helpen mensen achter de voordeur. Door actief hulp te bieden aan mensen van wie we denken dat ze het moeilijk hebben. Het liefst op tijd, zodat hen een hoop ellende bespaart blijft. Liever een keer te vaak hulp aanbieden, dan mensen over het hoofd zien. De kans dat ze dan verzuipen in het woud aan regelingen is ons te groot.

Wij geloven in een samenleving die omkijkt naar elkaar. Waar de sterke schouders de zwaarste lasten dragen. Een samenleving waarin iedereen meedoet. Die ook goed is voor onze achterkleinkinderen. Daarom moeten we verduurzamen. Duurzaamheid en klimaatmaatregelen zijn geen opties of luxe overwegingen meer. Bij alle besluiten en keuzes die we moeten maken, nemen we dit als belangrijk uitgangspunt mee. Dat heeft gevolgen voor de omgeving.

Het verhaal van ons is duidelijk. Gelijke kansen en een toekomst voor iedereen. Dat betekent voor de een iets meer en de ander iets minder. Dat is niet het verhaal dat alle mensen graag horen. Maar wel het eerlijke verhaal.

Kijk voor het volledige verkiezingsprogramma: Verkiezingsprogramma 2022-2026