Verkiezingsprogramma 2022-2026
Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma 2022-2026

PvdA RAALTE  VERKIEZINGSPROGRAMMA  2022-2026

 

In Raalte doet iedereen mee

De inkomensongelijkheid groeit. Mensen met lage inkomens werken harder, leven korter en hebben in hun laatste levensjaren meer gezondheidsklachten. Ze bezitten vaak geen eigen koopwoning. Daardoor stijgt de vermogenskloof verder door. Vaak bepaalt je wieg voor een groot deel de kansen die je meekrijgt. Want de toegang tot betaalbare woningen of een goede studie is steeds meer afhankelijk van een bijdrage van de ouders. Dit vinden wij geen gezonde situatie.

We kunnen niet alles veranderen als gemeente. Er zijn veel zaken waar we geen invloed op hebben. Maar waar we kunnen sturen om iedereen gelijke kansen te geven, doen we dat. Door meer betaalbare woningen voor iedereen. Door betere begeleiding naar werk. Maar ook door armoede en de armoedeval bij mensen weg te nemen. We maken de gemeenteloketten en alle regelingen die er zijn  toegankelijk met begrijpelijke communicatie. We helpen mensen achter de voordeur. Door actief hulp te bieden aan mensen van wie we denken dat ze het moeilijk hebben. Het liefst op tijd, zodat hen een hoop ellende bespaart blijft. Liever een keer te vaak hulp aanbieden, dan mensen over het hoofd zien. De kans dat ze dan verzuipen in het woud aan regelingen is ons te groot.

Wij geloven in een samenleving die omkijkt naar elkaar. Waar de sterke schouders de zwaarste lasten dragen. Een samenleving waarin iedereen meedoet. Die ook goed is voor onze achterkleinkinderen. Daarom moeten we verduurzamen. Duurzaamheid en klimaatmaatregelen zijn geen opties of luxe overwegingen meer. Bij alle besluiten en keuzes die we moeten maken, nemen we dit als belangrijk uitgangspunt mee. Dat heeft gevolgen voor de omgeving.

Het verhaal van ons is duidelijk. Gelijke kansen en een toekomst voor iedereen. Dat betekent voor de een iets meer en de ander iets minder. Dat is niet het verhaal dat alle mensen graag horen. Maar wel het eerlijke verhaal.

 

Leven in Raalte doe je niet alleen

Je woont in de gemeente Raalte. Dat betekent dat je er een groot deel van je tijd doorbrengt. Je neemt deel aan het ‘Raalter leven’. Een gemeenschap waarin mensen voor elkaar zorgen en omkijken naar de ander. Een plek waar we werken aan de toekomst voor onze kinderen. Als het aan de PvdA ligt tenminste.

De problemen uit de grote steden met daklozen, drugsgebruikers en verwarde personen die gevaar kunnen stichten, kent Raalte in veel mindere mate. Maar ook hier hebben we problemen. De gemeente heeft de  verantwoordelijkheid om deze problemen op te lossen. Bijvoorbeeld om te zorgen voor een goed en veilig leefklimaat, waarin zorg, onderwijs, openbaar vervoer, sport en cultuur beschikbaar zijn voor iedereen.

Kortom: wij willen dat iedereen kan meedoen. Waar en wanneer hij of zij dat maar wil. Die verantwoordelijkheid dragen we samen. De portemonnee, afkomst, overtuiging, geslacht of leeftijd mag hierin geen rol spelen.

Corona heeft de afgelopen tijd de verschillen nog wat verder vergroot. Tussen mensen die thuis veilig konden werken en zij die naar hun werk moesten komen. Tussen leerlingen met een eigen kamer met laptop of zij die met drie broers en zussen een plek moeten delen. Ook de mate waarin ouders konden helpen met huiswerk speelde een rol. Dit staat haaks op  gelijke kansen. Daarom moeten we continu oog hebben voor degene die dat het hardste nodig hebben. Nu meer dan ooit.

En nu investeren

Er is in de afgelopen vier jaar veel gebeurd in het sociaal domein. Wij als PvdA zitten hier bovenop. Waar het kan pleiten we voor een actieve gemeente. Eentje die desnoods achter de voordeur ingrijpt. Die aan vroegsignalering doet. We willen een nog hechtere samenwerking tussen zorgpartijen. Want zo kunnen we nog beter peilen waar we de mensen vinden die ondersteuning nodig hebben. Die zijn niet altijd makkelijk te bereiken. Daarom steken we ze een helpende hand toe. Dat is zorgen voor elkaar.

Levensloopbestendige woningen in alle kernen zorgen ervoor dat mensen zolang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Door kleinschalig openbaar vervoer blijven alle kernen en buitengebieden bereikbaar. Zo houd je mensen mobiel. Hier maken wij ons hard voor.

Zorg is topprioriteit. Mantelzorgers moeten altijd gesteund worden door professionals. Mensen met een zorgvraag moeten voorrang krijgen bij het aanvragen van een woning.

Altijd duidelijkheid

En ook niet onbelangrijk. Alle regels waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Alle afspraken die de gemeente maakt. En alle voorschriften die worden opgesteld moeten eenvoudig en in duidelijke taal terug te lezen zijn. Op internet en op papier. Iedereen moet weten wat de afspraken zijn. Wat wel kan en niet kan.

Duidelijkheid geldt ook voor onze ambtenaren. Ambtenaren denken mee vanuit mogelijkheden en laten de burger niet struikelen over allerlei ingewikkelde regels en voorschriften. Ook de gemeente communiceert steeds meer digitaal via Internet. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentegids. Burgers die dit nog niet goed onder de knie hebben, krijgen ondersteuning van de gemeente om dit te leren.

Mensen zijn belangrijker dan regeltjes

Duidelijke communicatie is belangrijk. Minstens zo essentieel is dat we weten dat ieder persoon uniek is. Daarom is elke situatie anders. Algemeen beleid is nooit de oplossing. Er moet altijd gekeken worden naar de individuele omstandigheden. Maatwerk moet dus altijd mogelijk zijn.

Wat willen we de komende vier jaar bereiken:

Wel:

  • Naast een goed en uitgebreid netwerk van openbaar vervoer, willen wij veilige fietsroutes naar en door alle dorpen.
  • In woonwijken is de auto te gast en zijn voetgangers en fietsers leidend. Dit vraagt om veilige stoepen, wandel- en fietspaden. Oversteekplaatsen zijn voorspelbaar, zichtbaar en veilig.
  • Iedereen in Raalte onder de 27 jaar moet werken of een opleiding volgen. Voor mensen die hiertoe niet in staat zijn is er zinvolle dagbesteding. Iedereen doet mee.
  • Cultuur is voor iedereen. Daarom krijgt iedereen die 18 jaar wordt eenmalig gratis twee toegangskaarten voor het Hoftheater.
  • Elke vorm van muziekonderwijs verdient bij ons een kans.
  • Bestaande evenementen en tentfeesten blijven we steunen.
  • Elk kind moet kunnen sporten. Wij houden sport voor iedere portemonnee toegankelijk.
  • De Meedoen-bijdrage voor deelname van mensen met een minimuminkomen aan sport en cultuur wordt weer € 500 per jaar in plaats van € 250.
  • Het centrum van Raalte en Heino moet aantrekkelijk blijven voor iedereen. Wij zoeken de samenwerking met winkeliers en bedenken samen creatieve oplossingen.
  • Wij blijven creatieve ideeën over vernieuwing en verbetering van onze omgeving altijd toejuichen. Iedere burger mag meepraten.
  • Meer biodiversiteit op het platteland.
  • Alleen biologische bestrijdingsmiddelen op gemeentelijke gronden.

Niet:

  • Cultuur onbetaalbaar maken voor een grote groep mensen
  • Kinderen die niet kunnen sporten, omdat hun ouders het niet kunnen betalen
  • Krampachtig vasthouden aan de huidige inrichting van het platteland

 

Wonen in Raalte voor iedereen

Wonen in Raalte is populair, we zien het aan de groeicijfers. Natuurlijk willen we dat deze groei zich doorzet. Maar wonen in een gezonde, mooie en groene omgeving vraagt om actief beleid. Wij willen  dat er voldoende woningen beschikbaar zijn, nu en in de toekomst.  Maar we willen meer,. Het moeten ook nog eens de juiste woningen zijn. Voor iedere behoefte en voor iedere portemonnee.

En juist dat laatste wordt steeds schrijnender. We leven in een ware race om een huis te krijgen. Er wordt zo 25% procent boven  de vraagprijs geboden. Mensen met hoge inkomens – vaak van buiten Raalte – winnen deze race. Zo is het voor mensen met lage en middeninkomens steeds moeilijker om een huis te kopen. De vermogenskloof wordt zo steeds groter.

Daarnaast doet de gemeente te weinig om deze groep te bedienen. Er worden te veel vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers gebouwd. Ook hier vissen starters en mensen in lage- en middeninkomensgroepen weer achter het net. Daarom willen wij: meer betaalbare starterswoningen, meer sociale huurwoningen en meer oog voor alternatieven. Denk bij dat laatste aan woning delen (hier is Salland Wonen ook mee gestart). Het opdelen van een rijtjeswoning in twee separate woningen. Maar ook aan tiny houses en coöperatief bouwen, bijvoorbeeld een ‘Knarrenhof’. Alles doen wat mogelijk is om meer betaalbare woningen neer te zetten.

Kortom: wij willen inzetten op een nieuw woningmarktbeleid, waarbij woningen gebouwd worden waar behoefte aan is. We maken daar prestatieafspraken over met Salland Wonen. Daarnaast vraagt het een andere denkwijze bij nieuwbouwplannen. Wij gaan samen voor een maximale inspanning met als doel: voldoende woningen van het juiste type. Wonen voor iedereen dus.

Bouwen voor starters

Door de krappe situatie op de woningmarkt is het voor starters bijna onmogelijk om nog een koophuis te bemachtigen. Daarom moet er juist voor deze groep in deze tijd extra gebouwd worden. Daarbij worden er creatieve oplossingen bedacht waarmee de koopprijs laag gehouden kan worden. Dit laatste bijvoorbeeld door als gemeente zelf de woningen te bouwen en deze gericht toe te wijzen aan starters uit Raalte op de woningmarkt.

Samen ontwikkelen

Wij willen dat iedereen kan meepraten over wonen. Daarom moeten alle inwoners met de gemeente in gesprek kunnen over de bouwplannen en wensen op het gebied van wonen. Wij willen ruimte geven aan plannen en experimenten met nieuwe manieren van wonen. Daarnaast stoppen de komende jaren veel boeren met hun bedrijf. Wij willen het gemakkelijker maken om woningen te bouwen in een gebied dat alleen een agrarische bestemming heeft. Dat past bij ons streven om boeren te helpen om af te bouwen of te stoppen waar dat mogelijk is. Bovendien houd je zo het buitengebied leefbaar en voorkom je ongewenste activiteiten.  

Inspelen op trends

Er komt steeds meer vraag naar levensloopbestendige kleinere woningen. Woningen voor ouderen, alleenstaanden, starters of mensen die extra zorg nodig hebben. Wij willen het mogelijk maken om eengezinswoningen te verbouwen om aan die vraag te voldoen.

Uiteraard praten wij bij nieuwbouw over duurzaam bouwen. Dus gasloos, met zonnepanelen, energieneutraal en andere vormen van duurzame energieopwekking.

Werken en wonen hebben bij ons allebei topprioriteit. Niet gek dus dat we een eigen bedrijf aan huis makkelijker willen maken. We zullen hier ruimhartig omgaan met de aanvragen en plannen die de mensen indienen. Ook voormalige bedrijfspanden, winkels of kantoren moeten eenvoudiger naar woningen kunnen worden omgebouwd.

Daarom willen wij de komende vier jaar:

Wel:

  • Meer regie vanuit de gemeente bij woningbouw. Duidelijke kaders over wat, hoeveel en voor wie er gebouwd wordt.
  • Vooral bouwen voor starters. Dat betekent kleinere woningen en creatieve oplossingen om de kosten laag te houden.
  • Ondersteuning vanuit de gemeente voor starters uit eigen gemeente.
  • Meer sociale huurwoningen voor voldoende aanbod voor eigen inwoners, statushouders en mensen uit de GGZ.
  • Meer diversiteit in de wijken. Door sociale woningbouw, starterswoningen en grotere koophuizen te spreiden. Daarnaast willen we een goede mix van onze Raalter inwoners in elke wijk. We willen niet dat bepaalde doelgroepen (statushouders, mensen uit de GGZ) allemaal in dezelfde straat of wijk terechtkomen. Dat kan door gemengd bouwen in elke kern.
  • Beleid tegen investeerders die huizen kopen voor de verhuur. Verplichting tot zelfbewoning van huizen tot € 350.000.
  • Bouwen binnen de bestaande kernen. Dus eerst braakliggende terrein of leegstaande panden bebouwen. Dan pas: de kern uitbreiden door op buitengebied te bouwen.
    Dus een actief grondbeleid op inbreiding door de gemeente.
  • Actief beleid voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Meer regie bij gemeente en verantwoordelijkheid bij de bedrijven.
  • Samen met de provincie onderzoeken we – vanuit een win-win situatie – de verhuismogelijkheden van Booijink naar een industrieterrein.

Niet:

  • Eenzijdig gebouwde woonwijken met alleen maar dezelfde woningtypes.
  • De keuze voor te bouwen woningen overlaten aan de markt of projectontwikkelaars.
  • Investeerders die sociale huurwoningen opkopen en tegen marktprijzen verhuren.
  • Bedrijven die leunen op arbeidsmigranten maar niets doen voor hun huisvesting.

 

Werken in Raalte, iedereen passend werk

Om mee te kunnen doen is het hebben van werk een belangrijke voorwaarde voor levensgeluk. Het bied je zekerheid. Je kunt meedoen in de samenleving en je bent economisch onafhankelijk. We doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk banen te creëren. Toch zijn er nog altijd mensen die niet in staat zijn om werk te vinden. De gemeente heeft als taak om deze mensen bij te staan. Wij willen daarin een actieve rol van de gemeente. Dit kan door het uitvoeren van de participatiewet.

Wij vinden dat de uitvoering van deze wet erop gericht moet zijn om ook voor deze mensen passend werk te bieden. Kan dit niet in de reguliere arbeidsmarkt dan misschien via een beschutte werkplek. Werk vergroot immers je eigenwaarde en zelfstandigheid.

Wij bieden sollicitatietrainingen aan voor mensen die dit nodig hebben. We werken met jobcoaches die helpen bij het vinden van werk. We kijken per persoon wat nodig is. Dat is volgens ons een belangrijke sleutel naar succes. Ieder individu en iedere situatie is anders. De een heeft misschien wel schuldhulpverlening nodig. Terwijl een ander juist een korte opleiding of een cursus nodig heeft om aan het werk te komen. De kosten van deze hulp mogen geen rol spelen, de gemeente neemt deze voor haar rekening.

Armoedeval

Werk moet lonen. Dat betekent dat je er altijd op vooruit moet gaan als je van een uitkering naar werk gaat. Als je boven de bijstandsnorm gaat verdienen, willen we daarom alle regelingen die te maken hebben met bestaanszekerheid niet in een klap stopzetten Dus: niet opeens alle regelingen tegelijk minderen, zodat mensen er nauwelijks financieel op vooruit gaan. Maar naarmate het inkomen oploopt  juist in stapjes afbouwen. Zo voorkom je de “armoedeval”.

Iets terug doen wordt beloond

Het is goed om wat terug te doen, als je een uitkering ontvangt. Maar wel met behoud van je eigenwaarde. Wij vinden het belangrijke dat vrijwilligerswerk aansluit op de werkervaring en kwaliteiten van iemand. Bovendien mag gedwongen vrijwilligerswerk nooit in plaats van betaalde banen worden ingezet. We willen geen verdringing van gewone banen. De vergoedingen die mensen ontvangen voor vrijwilligerswerk worden dus niet gekort op de uitkering. Wij willen mensen juist aanmoedigingen om vrijwilliger te worden of om als mantelzorger aan de slag te gaan.

Taalles moet altijd kunnen

Taalles is er voor laaggeletterden. Voor veel mensen is het lastig om te erkennen dat ze laaggeletterd zijn. Hierdoor missen ze kansen in de maatschappij. Mensen hebben daardoor de kans om eerder in de schulden te geraken. Wij zijn voor een actieve gemeente die deze mensen actief benadert en de helpende hand biedt. De ontwikkelingsmogelijkheden om beter te leren lezen en schrijven moeten duidelijk zijn.

De doelgroep moet hier bekend mee gemaakt worden. Laaggeletterdheid is geen schande. Sterker nog, het wordt vaak generaties doorgegeven. Niks om je voor te schamen dus. Samen gaan we de juiste oplossing zoeken.

Daarnaast is er taalles voor alle nieuwkomers in Nederland. De regie voor deze nieuwkomers in Raalte komt bij de gemeente te liggen. Wat ons betreft een goede zaak. Zo worden we zelf verantwoordelijk voor de inburgering van onze nieuwe bewoners. Het is belangrijk dat elke nieuwkomer de taal spreekt. Daarin willen we actief beleid, bijvoorbeeld door (vrijwilligers)-werk en scholing. Er moet actief samengewerkt worden met werkgevers en zorginstellingen. Daar verwachten we ook een actieve rol van de gemeente.

Bedrijven en instellingen krijgen bij aanbestedingen van de gemeente wat ons betreft voorrang als ze werken met mensen met een bijstandsuitkering in de gemeente Raalte. Wij belonen bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Meer diversiteit op het platteland

We willen boerenbedrijven helpen. Maar dan wel op een toekomstbestendige manier. Biologische landbouw en duurzame alternatieven krijgen van ons alle ruimte en ondersteuning. Traditionele landbouw staan we alleen binnen bestaande kaders toe. Wat ons betreft moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. Geen verdere intensivering van de landbouw. Er moet meer ruimte komen voor initiatieven als zonneparken. Dat er nooit wat aan het platteland mag veranderen, is een dogma dat niet houdbaar is. Nieuwe initiatieven of andere soorten werkgelegenheid op voormalige agrarische bedrijven juichen wij toe. Zeker als die bijdragen aan meer duurzaamheid en biodiversiteit.

Zon- en windenergie moet meer en sneller gerealiseerd worden. In zowel de kernen, industriegebieden als het buitengebied. Op daken, op bedrijven, op stallen en op de grond. Actieve keuzes en sturing door de overheid. zowel lokaal, provinciaal als landelijk, is hiervoor noodzakelijk. Afstemming tussen wonen, werken en energieopwekking (vooral windenergie) en creëren van draagvlak en mede eigenaarschap is noodzakelijk.

Wat willen we de komende vier jaar bereiken:

Wel

  • Actieve en regisserende rol voor de gemeente bij alfabetisering en het ondersteunen van laaggeletterden. Het Taalpunt in de  bibliotheek is daarbij belangrijk!
  • We maken het mogelijk voor boerenbedrijven om zonneparken aan te laten leggen.
  • Lokale bedrijvigheid in elke kern moet een plek hebben. Uitbreiding of groei gaat naar de Zegge in Raalte, daar ligt immers gereserveerde grond.
  • Bedrijventerrein De Zegge 1 t/m 6 eerst op lege plekken en bij vervallen bedrijven inbreiden. Pas als die vol zijn wordt De Zegge 8 ontwikkeld. (Inbreiding gaat voor uitbreiding.)
  • Passende werkplekken realiseren waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt goed tot hun recht komen.
    Ook beschutte werkplekken of sociale werkplaatsen zijn hierbij belangrijk
  • Bedrijven zelf ook verantwoordelijkheid geven in de huisvesting van het personeel. Verantwoord ondernemen betekent ook dat het (buitenlandse) personeel een goed onderkomen heeft.

Niet:

  • Krampachtig vasthouden aan de huidige rol van agrarische bedrijven. Vernieuwing en verandering is een kans geen bedreiging.
  • Industrieterreinen in de kernen uitbreiden, terwijl de Zegge nog niet volledig bezet is.
  • Zeker niet: de gemeente die grond aankoopt voor bedrijventerreinen in kernen, terwijl braakliggende grond op De Zegge al is aangekocht.
  • Koste wat kost cliënten in het reguliere arbeidstraject plaatsen, terwijl ze dit eigenlijk niet aankunnen. Dan liever beschut en passend werk.

 

De PvdA Raalte gaat weer 4 jaar keihard werken. Om Raalte aan de hand van dit programma onze samenleving socialer, eerlijker en duurzamer te maken. Op een constructieve en transparante werkwijze, samen met alle burgers, verenigingen en bedrijven in alle dorpen.

Deel dit