PvdA wil meer daadkracht gemeente Raalte op Duurzaamheid

Door Gerrit Vrielink op 9 november 2023

Voor de PvdA is duurzaamheid, een gezonde gemeente niet alleen nu, maar ook voor volgende generaties, één van de prioriteiten. Een gezonde gemeente is een gemeente waar het welzijn van de inwoners voorop staat. Zowel fysiek als mentaal. Fysiek betekent dat de inwoner geen last heeft van de uitwassen van intensieve veehouderij, akker- en tuinbouw. Of van de uitstoot van de industrie en de geluidsoverlast van het verkeer.

Het is vaste prik dat de PvdA Raalte bij de algemene beschouwingen aangeeft dat we ons grote zorgen maken over de wijze waarop we in Raalte het thema duurzaamheid oppakken. De wijze waarop we als gemeente hieraan invulling geeft vinden wij zoals bekend al lange tijd onvoldoende, maar nu wordt dit wel erg duidelijk. In de Nationale Omgevingsvisie en in de Provinciale Omgevingsvisie is “Duurzaamheid” de eerste opgave/prioriteit. In Raalte doen we dat niet en zegt het college dat we dit aspect gewoon meenemen bij alle hoofdopgaven.

De gang van zaken rond zon en wind in het kader van de RES, waarbij Raalte zelfs niet op tijd was voor het verzoek om uitstel, was al niet sterk. Bij de behandeling van de Zomernota, enkele weken geleden spraken we onze zorg uit over het uitblijven van resultaten op voorgenomen duurzaamheidsdoelen en antwoordde wethouder Nijboer het als een probleem te zien dat alles op het gebied van duurzaamheid zo versnipperd is.

Duidelijker kunnen we het probleem niet zichtbaar maken! Laten we ook in Raalte duurzaamheid de positie geven die het nodig heeft, door er echt prioriteit aan te geven en het gecoördineerd aan te pakken.

De PvdA heeft hiertoe samen met GroenLinks en D’66 een motie ingediend die aandringt op hoge prioriteit en urgentie. Daarnaast dienen we graag samen met GroenLinks en D66 de motie in om in het kader van de nieuwe woningbouwplannen één wijkje te laten ontwerpen als een “toekomstbestendige” woonwijk.

Gerrit Vrielink

Gerrit Vrielink

In 1951 geboren in het Gelderse Laren. Na mijn opleiding ben ik via Rijkswaterstaat bij het Zuiveringsschap Drenthe in Assen gaan werken. Ruim 10 jaar hebben wij in Rolde gewoond, toen nog een “rode” gemeente. Daar lid en actief geworden voor de PvdA. Sinds 1986 wonen we met veel plezier in Raalte en heb ik

Meer over Gerrit Vrielink