Hoge energienota’s en lage inkomens

Door Herman Kamphuis op 15 maart 2022

Informatie in verband met de hoge energienota’s voor mensen met lage inkomens en gedeeltelijke compensatie van de hoge energienota

Mensen in de bijstand zijn al bekend bij de gemeente en ontvangen daarom automatisch 200 euro van de gemeente. Naar verwachting eind maart. Later nog 600 euro.

Mensen die geen bijstand ontvangen, maar wel bekend zijn bij de gemeente via de minimaregelingen, komen waarschijnlijk ook in aanmerking. Maar dat is op dit moment nog niet 100 % zeker.

Als je nog niet bekend bent bij de gemeente en wel een laag inkomen hebt – zie onderaan – kun je de 800 euro zelf aanvragen bij de gemeente. Als je nog niet bekend bent bij de gemeente Raalte zou ik me alvast opgeven bij de gemeente Raalte via [email protected] of via domein Sociaal, Antwoordnummer 20, 8000 VB Raalte. Als het te lang duurt: meer inlichtingen bij Jochem Westert, [email protected] telefoon: 0572-347799.

Kostenbesparing door minder gebruik van gas en stroom

Voor het besparen op de energiekosten, het isoleren van de huizen van mensen met lage inkomens, heeft de gemeente in januari 321.651 euro ontvangen van het rijk. De besteding hiervan moet voor 1 mei volgend jaar zijn afgerond. Ik zou me hiervoor alvast opgeven via [email protected] of bij Annietha Tigchelaar van de gemeente ([email protected]; 0572-347799). Of SallandWonen (0572-348348) als je een huurwoning hebt.

Voor meer informatie: www.raalte.nl   Zoekwoorden: energietoeslag, energiekosten, subsidies.

Energiescan door vakmannen

Wist je dat je in de gemeente Raalte een gratis energiescan aan kunt vragen? Met deze scan krijg je makkelijk en snel inzicht in de energiebesparende mogelijkheden van je huis. Ga voor meer informatie naar de website van Duurzaam Bouwloket(externe link). Duurzaam Bouwloket is het energieloket van de gemeente Raalte.

Website gemeente:

Op de vergelijkingssite www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie(externe link) geeft Gezondverzekerd.nl – Goedkope energie tips en informatie om jouw energiekosten te verlagen. Maar je vindt hier ook informatie over jouw energiecontract. Is deze nog het meest voordelig? Of is het verstandig om over te stappen? Goedkope energie geeft je persoonlijk advies. En biedt samen met een aantal energieleveranciers goedkopere energiecontracten. Heb je nog vragen? Bel dan naar 085 303 5389.

Niet rondkomen?

Als je niet kunt rondkomen door de hoge kosten kun je bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Adres: [email protected] of Gemeente Raalte, t.a.v. domein Sociaal, Antwoordnummer 20, 8000 VB Raalte. Meer inlichtingen: sociaal loket, 0572-347799.

Zie ook:  Overzicht regelingen rondkomen in Raalte | Gemeente Raalte  https://www.raalte.nl/werk-en-inkomen/overzicht-regelingen-rondkomen-in-raalte

Hulp kunt u ook aanvragen bij Humanitas, www.humanitasraalte.nl 06-48161070. Op dinsdagmorgen houdt Humanitas een inloopspreekuur van 9 tot 12 uur in buurtcentrum De Buut, Zwanenwoerd 1a, Raalte.

Wat is een laag inkomen?

Een laag inkomen is sowieso het inkomen op bijstandsniveau (sociaal minimum 100%):

– voor een alleenstaande/alleenstaande ouder: € 1037,12/maand

– voor gehuwden/samenwonenden: € 1481,60/maand

Voor pensioengerechtigden is dat € 1152,41 en € 1560,41/maand

Misschien wordt binnenkort – gemeente is nog in afwachting van de definitieve wet – de grens van het lage inkomen bepaald op 120 % van de bijstand/sociaal minimum. Dit geldt namelijk ook al voor het minimabeleid. In dat geval valt onder laag inkomen:

-voor een alleenstaande/alleenstaande ouder: onder de € 1.244,54/maand

-voor gehuwden/samenwonenden: onder de € 1.777,92/maand

Voor pensioengerechtigden is dat onder de € 1.382,89 en € 1.872,49/maand

Let op: als alleenstaande ouder krijgt u de toeslag voor alleenstaanden. Daarnaast heeft u dan nog recht op extra kindgebonden-budget.

 

Raalte, 15 maart 2022

Herman Kamphuis, ombudsman PvdA

sla 8 op nr 8 van lijst 8

Herman Kamphuis

Herman Kamphuis

Mijn naam is Herman Kamphuis. Ik ben geboren in Olst, getogen in Terwolde en in 1989 met mijn vrouw en 2 dochters verhuisd van Olst naar Raalte. Nu met pensioen en daarvoor werkzaam bij de Sociale Dienst van Deventer. De PvdA is al 35 jaar mijn partij, omdat ik me met de sociaaldemocratische idealen verbonden

Meer over Herman Kamphuis