Woningbouw voor iedereen

Door Jos Verdaasdonk op 26 maart 2021

Het verkiezingsprogramma van de PvdA Raalte is duidelijk.
Wonen, werken en leven voor iedereen.
Donderdagavond 25 maart was er een rond-de-tafel-sessie over de nieuwe woonvisie, het Programma Wonen 2021-2025 van de gemeente Raalte voor de komende jaren, met een doorkijk tot 2030.
De uitdagingen die voor ons liggen werden besproken.

De visie van de gemeente had zo in een stuk van de PvdA kunnen staan. Ik citeer: “we streven ernaar dat jong en oud, arm en rijk, een passende woning kunnen vinden in een toekomstbestendige woonomgeving, waarbij we ruimte geven aan eigenzinnig (samen)wonen voor onze huidige en nieuwe inwoners.”
Dat beloofde veel goeds.

Het was een mooie constructieve avond. Iedere partij legde de nadruk op ‘doen’.
Bouwen met die hap! Zorgen dat er woningen bijkomen. De accenten lagen net wat anders. In het stuk staat dat er nadrukkelijk starters- en eengezinswoningen moeten komen. Wat de PvdA betreft ligt daar dan ook de focus op.

Wijken zoals het Franciscushof en Salland 2 in Raalte, waar nauwelijks huizen onder de 3,5 ton te vinden zijn, passen daar volgens de PvdA niet in. Zo worden er hele stukken in de gemeente Raalte onbereikbaar voor de lage en middeninkomens. Laten we ook echt gaan bouwen aan betaalbare woningen in alle kernen. Een goed voorbeeld is het nieuwe bestemmingsplan in Luttenberg, waar 16 kleinere woningen voor starters zijn opgenomen (zie plantekening hieronder).

Zorg ervoor dat betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn voor mensen in alle levensfases. Stimuleer senioren om de overstap naar kleinere huurwoningen te maken. Zo komen deze vrij voor jonge gezinnen die willen huren. Een fonds kan helpen om tegemoet te komen aan de stijgende lasten van de overstappers.

Zorg er voor dat je echt out-of-the-box gaat denken voor betaalbare koopwoningen.
Deel desnoods rijtjeswoningen op om ze betaalbaar te maken. Starters hebben een dak boven hun hoofd nodig, niet per se drie slaapkamers. En als de buren dat niet prettig vinden? Snappen we ook! Maar we moeten leren samenleven met elkaar. Als een blok huurwoningen in een nieuwbouwwijk wordt geplaatst, moeten we dat als een kans zien. Niet zeuren dat het invloed heeft op de waardedaling van de woning.

Dit is een mooie kans om segregatie tegen te gaan. Zorg dat starters, senioren, kopers en huurders door elkaar gaan wonen. Gun elkaar een kans op een passende woning.
Dan komt de mooie visie van het conceptstuk ook echt in de praktijk.

Jos Verdaasdonk en Arie van der Wilt
PvdA Raalte

Jos Verdaasdonk

Jos Verdaasdonk

Ik ben Jos Verdaasdonk. Ik woon in Raalte met mijn vriendin. Mijn grootste passie is sport. Het liefst train ik twee keer op een dag. Helaas moeten er ook andere dingen gebeuren. Sport is een uitlaatklep. Het is gezond en het vergroot bovendien de kans om gezond oud te worden. Daarom vind ik dat sport

Meer over Jos Verdaasdonk