PvdA Raalte wil meer betaalbare woningen voor jong en oud

Door Arie van der Wilt op 10 november 2022

Begroting 2023 gemeente Raalte

De afgelopen tijd hebben we gezien dat er een enorme druk is ontstaan op de woningmarkt. De concurrentie is groot, de prijzen liggen op een zo hoog niveau dat het voor starters vrijwel onmogelijk is om via de koopmarkt een huis te vinden. Het is voor ons een eerste prioriteit dat we hier iets aan doen. Al jaren geven we aan dat er anders moet worden gebouwd. Zoals ook blijkt uit de woningmarktonderzoeken van de afgelopen 10 jaar, zullen er vooral kleinere huizen moeten worden gebouwd.

Nu wordt het tijd dat we dit ook eens echt gaan doen. Vooral woningen die geschikt zijn voor starters. Daarbij moeten we ook wat doen aan de kosten. Er zijn in het land allerlei voorbeelden hoe dit op een financieel handige wijze kan worden opgepakt. Bijvoorbeeld door de grondprijzen te verlagen, hetgeen bij latere verkoop van de woning weer wordt gecorrigeerd, of door als gemeente zelf woningen te bouwen, deze gericht toe te wijzen, en d.m.v. anti speculatievoorwaarden te voorkomen dat deze direct weer worden doorverkocht. Vorig jaar is een motie die wij hiertoe hebben ingediend met algemene stemmen aangenomen. Nu de praktijk nog. De huidige wethouder was destijds één van de mede-indieners van de motie. We zullen het komend jaar naar de voortgang informeren.

Ook zien we dat door de toenemende vergrijzing behoefte is aan levensloopbestendige woningen in Raalte. In elke kern moeten voldoende woningen beschikbaar zijn voor iedere doelgroep. Dat is het uitgangspunt waarover we het allemaal eens zijn. De huidige uitwerking van het woningbeleid, stemt de PvdA ontevreden. Ouderen moeten kunnen blijven wonen op de plek die men wil. Daar staan wij voor. Dwing ouderen niet te verhuizen naar andere plaatsen of locaties. Wel is het goed om het aantrekkelijk te maken om naar een kleinere woning door te stromen. Zorg  daarom voor leefbare dorpskernen met voldoende voorzieningen. Daarnaast moeten woningen levensloopbestendig gemaakt worden, zodat ouderen daar langer kunnen blijven wonen. Deze woningen moeten in alle kernen staan.

Dat is betekent: totaal anders gaan bouwen en niet meer van hetzelfde, want met dat laatste creëren we een probleem voor de toekomst. Het is nu al in sommige wijken lastiger om een woning te verkopen. Dit werkt segregatie in de hand. De inzet zal echt gericht moeten zijn op doorstroming.

Ook op dit punt hebben we vorig jaar een motie ingediend die door de raad is aangenomen. We wachten nog op het resultaat. We dienen graag nu mede de motie in van Gemeentebelangen m.b.t. de 35% sociale huur en goedkope koopwoningen in een nieuwbouwplan.

Arie van der Wilt

Arie van der Wilt

Ik ben Arie van der Wilt en ik ben afkomstig uit het midden van het land. Inmiddels wonen mijn vrouw en ik al meer dan 25 jaar met veel plezier in Raalte. Na mijn rechtenstudie in Utrecht heb ik op verschillende plaatsen door heel het land gewerkt, vooral in juridische en in managementfuncties. Op dit

Meer over Arie van der Wilt