PvdA Raalte eist opstappen wethouder van Loevezijn (CDA)

Door Arie van der Wilt op 21 januari 2022

Wethouder van Loevezijn (CDA) heeft als verantwoordelijk wethouder voor de sociale werkvoorziening De Productie volledig gefaald. Dit heeft geleid tot een zeer ongewenste arbeidssituatie bij zowel De Productie, als ook bij de gemeentelijke organisatie die het bestuur vormde van De Productie.

De PvdA is van mening dat een portefeuillehouder eindverantwoordelijk is en dat het zijn taak is ervoor zorgen dat er heldere besluiten worden genomen, goed wordt gecommuniceerd en draagvlak wordt verworven. Ook moet hij passie uitstralen voor het werk waar hij mee bezig is. Met dat alles moet de wethouder een gezaghebbende positie kunnen innemen.

Niets van dit alles is gebeurd: in plaats van de belangrijkste persoon die de lijnen uitzet, bleek de wethouder zich te gedragen als een toeschouwer in het proces: beslissingen die genomen moesten worden, werden naar het college doorgeschoven, waar de portefeuillehouder niet eens aan de discussie deelnam. (Zoals blijkt uit het Berenschot rapport over de relatie gemeente Raalte en De Productie)

Gevolg: door al zijn onduidelijkheid laat de wethouder na een duidelijk standpunt in te nemen en laat bovendien zijn ambtenaren vallen. Veel mensen worden hierdoor echt beschadigd: het bestuur, maar ook de interim-directeur en het management van de Productie en uiteindelijk heeft het ook gevolgen voor de mensen op de werkvloer van De Productie. En dat is een kwetsbare groep mensen. En dat is eigenlijk het belangrijkst van allemaal. Daar draait alles om en dat moet zo snel mogelijk goed op de rails staan.

In 2017 heeft de PvdA wethouder van Loevezijn al ter verantwoording geroepen vanwege zijn slechte functioneren. Raalte was destijds onder zijn leiding de minst ondernemersvriendelijke gemeente van Overijssel geworden. Nu hoort Raalte onder invloed van een andere wethouder weer tot de top van Overijssel!

Zijn warrige en weifelende optreden is dus geen incident, maar hoort bij deze wethouder. Wethouder van Loevezijn heeft geen zware portefeuille.  Een portefeuille waarvan een deel van de raad de opvatting heeft dat deze werkzaamheden best door de anderen erbij gedaan zouden kunnen worden. En toch weet de heer Van Loevezijn er een ongelofelijke puinhoop van te maken en zijn gezag is volledig verdwenen. Het kan niet langer zo door met deze wethouder.

De PvdA steunde daarom samen met andere partijen een motie van wantrouwen tegen de heer van Loevezijn. Helaas durfden de coalitiepartijen de wethouder niet uit zijn lijden te verlossen en sprak men over “er is veel misgegaan; er moet een signaal worden afgegeven; lessen die getrokken worden; bla, bla, bla” en bleef het bij een raadsbrede motie van afkeuring voor wethouder van Loevezijn.

Wel heeft de PvdA er alle vertrouwen in dat de nieuwe portefeuillehouder, wethouder Gerria Toeter, de problemen met De Productie op de goede manier oppakt en rust in de organisatie brengt. Dat is een goede zaak.

Arie van der Wilt

Arie van der Wilt

Ik ben Arie van der Wilt en ik ben afkomstig uit het midden van het land. Inmiddels wonen mijn vrouw en ik al meer dan 25 jaar met veel plezier in Raalte. Na mijn rechtenstudie in Utrecht heb ik op verschillende plaatsen door heel het land gewerkt, vooral in juridische en in managementfuncties. Op dit

Meer over Arie van der Wilt