PvdA pleit voor brede coalitie in Raalte

Door Arie van der Wilt op 14 april 2022

De PvdA is niet verbaasd, maar wel geschrokken van de conclusies uit het rapport van de informateur. Dit is niet in het belang van de gemeente Raalte en wat de PvdA betreft is het de slechtst mogelijke combinatie die tot een meerderheid in deze raad leidt. Want continuïteit van het bestuur is enorm belangrijk. In de eerste plaats is Burger Belangen niet de enige winnaar van de verkiezingen. Ook Gemeente Belangen heeft meer stemmen gehaald dan vier jaar geleden en is de grootste partij binnen onze gemeente gebleven. Het is dus bijzonder dat juist Gemeente Belangen buiten het college wordt gehouden. Juist deze partij heeft bewezen dat er de laatste jaren sprake was van een respectvolle samenwerking in de gemeenteraad. De PvdA heeft deze samenwerking echt zo ervaren. Het is bekend dat de keuze van de PvdA op een aantal dossiers een andere is dan die van de meerderheid van de raad, maar op veel andere punten zijn we het met elkaar eens. Dat er tijdens de laatste algemene beschouwingen drie door de PvdA ingediende, voor ons belangrijke moties unaniem werden aangenomen, bevestigt dat.

Raalte is in de laatste raadsperiode uitgeroepen tot de best bestuurde gemeente van Nederland. We timmeren aan de weg in regioverband. We worden landelijk genoemd als het gaat om experimenten met participatie van inwoners. Dat is leuk voor de gemeenteraad, maar hartstikke belangrijk voor Raalte en onze inwoners, want dat betekent dat er allerlei deuren opengaan. Raalte wordt gevraagd om mee te denken over diverse onderwerpen. Er liggen bijzondere subsidiekansen, omdat provincie en rijk altijd graag willen meedoen aan een succes.

In het bestuur is continuïteit van groot belang. Alle fractievoorzitters hebben in het kader van de herbenoeming van onze burgemeester met een aantal stakeholders in onze omgeving gesproken en ook daar kwam één heel belangrijke tip: zorg voor verankering van je kennis, je netwerk en bestuurlijke werkzaamheden. Dit ook met een verwijzing naar een gemeente in onze regio, die eveneens een heel sterke positie had, maar die, nadat vrijwel het hele college is gewijzigd, volledig van het bestuurlijke toneel is verdwenen. De PvdA vreest dat met het voorstel dat er nu ligt ook Raalte heel hard van het voetstuk gaat storten.

De PvdA pleit er daarom voor om alsnog Gemeente Belangen toe te voegen aan de partijen die samen een college gaan vormen. Vanuit het oogpunt van continuïteit, maar ook vanuit het oogpunt van bestuurlijke kwaliteit. Nog los van het respect voor de keuze van de kiezer. Iedereen zal het er mee eens zijn dat Frank Niens van Gemeente Belangen een kwalitatief prima wethouder is, die misschien wat minder op de voorgrond treedt, maar inhoudelijk sterk is binnen zijn portefeuille,  nooit in conflict komt met de raad en er al een aantal jaren in slaagt om de begroting unaniem door de raad te loodsen. Daarbij kunnen we bovendien concluderen dat ook de fractie van Gemeente Belangen de afgelopen periode heeft laten zien uit bestuurlijk competente mensen te bestaan, die op de verschillende dossiers de inhoudelijke discussie aan kunnen.

Als ook Gemeente Belangen deel uit maakt van het college, dan zal het voor de oppositie wel heel erg moeilijk worden. De PvdA denkt van niet. Wij kunnen de discussie wel aan. Hoe sterker het college, des te sterker de raad, hoe beter dat is voor Raalte en hoe beter dat ook is voor de oppositie, want dan kan er ook echt een debat plaatshebben. Het ergst is een zwak college, dat de discussie niet aan kan en alleen maar elkaar kan vasthouden, omdat er anders iemand omvalt.

Wat de PvdA in dit hele proces niet begrijpt is de houding van het CDA. Nog los van het feit dat Gemeente Belangen het CDA in de voorbije periode altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden, zijn er inhoudelijk, programmatisch nauwelijks verschillen tussen beide partijen. Sterker nog, de PvdA kan ze niet benoemen. Met Burger Belangen, dat zich regelmatig zeer populistisch opstelt en dingen roept die simpelweg helemaal niet kunnen, zijn er daarentegen grote verschillen.

Het CDA moet beseffen dat hier geen sprake is van een keuze voor Raalte, dat hier geen sprake is van een keuze voor kwaliteit, maar dat het slechts gaat om persoonlijke belangen. Dat neemt de PvdA het CDA bijzonder kwalijk en is er naar onze mening bij het CDA maar ruimte voor één ding: diepe schaamte.

 

 

 

Arie van der Wilt

Arie van der Wilt

Ik ben Arie van der Wilt en ik ben afkomstig uit het midden van het land. Inmiddels wonen mijn vrouw en ik al meer dan 25 jaar met veel plezier in Raalte. Na mijn rechtenstudie in Utrecht heb ik op verschillende plaatsen door heel het land gewerkt, vooral in juridische en in managementfuncties. Op dit

Meer over Arie van der Wilt