Gemeente Raalte start met uitbetalen ‘eenmalige energietoeslag’ aan minima

8 april 2022

De gemeente Raalte start deze maand nog met het uitbetalen van de eenmalige energietoeslag aan huishoudens met een energiecontract die bij de gemeente bekend zijn als minima. Doordat de energieprijzen flink zijn gestegen, raken huishoudens met een klein financieel budget in de problemen. Daarom stelt de gemeente Raalte voor hen een toeslag van in totaal €800,- euro beschikbaar. Huishoudens die niet als minima bekend zijn bij de gemeente Raalte, maar wel in aanmerking komen voor deze toeslag, kunnen deze in mei alsnog aanvragen.

Al bekende huishoudens

Inwoners die onder minima vallen en al bekend zijn bij de gemeente Raalte ontvangen de energietoeslag vanzelf. Zij hoeven de toeslag niet aan te vragen. Dit geldt voor alle inwoners die een energiecontract op naam hebben staan en voldoen aan één of meer van de volgende voorwaarden:
– op 1 april 2022 een uitkering van de gemeente Raalte ontvangen (Participatiewet, IOAW, IOAZ oBBZ);
– vanaf 1 januari 2022 bijzondere bijstand, een individuele inkomenstoeslag of de Meedoen regeling 18+ ontvangen;
– op 1 april een AOW-pensioen met een AIO-aanvulling van de SVB ontvangen.

Aan deze groep inwoners betaalt de gemeente Raalte in april 2022 €400,- euro uit. Het tweede deel wordt uitbetaald in oktober 2022.

Ander laag inkomen

Inwoners uit de gemeente Raalte met een energiecontract op naam die een ander laag inkomen hebben, komen ook in aanmerking voor de energietoeslag. Hieronder vallen bijvoorbeeld inwoners met een Wajong-uitkering, WW-ers en AOW-ers zonder of met een klein pensioen. Zij dienen deze toeslag zelf aan te vragen. Voor hen geldt als voorwaarde dat het inkomen niet hoger is dan 120% van de geldende bijstandsnorm. Deze normen en een overzicht van de exacte voorwaarden staan vermeld op de informatiepagina https://www.raalte.nl/eenmalige-energietoeslag. Ook kunnen zij via deze informatiepagina de aanvraag indienen. We verwachten in mei 2022 met de aanvraag van de energietoeslag te kunnen starten. We strever ernaar om de toeslag ook aan deze inwoners zo snel mogelijk uit te betalen.

Inwoners die niet voldoen aan de omschreven voorwaarden, maar die verwachten, vanwege bijzonder omstandigheden, toch in aanmerking te komen voor de eenmalige energietoeslag, kunnen ook een aanvraag indienen. Zij kunnen hun toelichting geven in het hiervoor bestemde kader in het aanvraagformulier.

zie: https://www.raalte.nl/nieuws/gemeente-raalte-start-met-uitbetalen-eenmalige-energietoeslag-aan-minima