Energietoeslag niet nodig: schenk het aan een goed doel!

Door Gerrit Vrielink op 10 november 2022

 

PvdA Raalte steunt de oproep van Groen Links Raalte.

Schenk je energietoeslag … als je die niet nodig hebt.

Wat is de energietoeslag?

Iedereen in Nederland krijgt door de hoge energielasten een energietoeslag uitgekeerd via de energieleverancier. De uitkering is voor de maanden november en december 2022.  Daarmee wil de overheid de financiële lasten voor alle huishoudens door de hoge energieprijzen verlichten. Dat zal niet direct betekenen dat iedereen daarmee uit de zorgen is. Een verlichting kan het wel zijn. Ook in Raalte zijn er veel gezinnen die door de hoge energiekosten niet meer rond kunnen komen. De energietoeslag van €190,- in november en nog een keer in december is zeer welkom, maar voor sommige huishoudens niet genoeg.

Maar er zijn ook Raaltenaren die dit extraatje niet nodig hebben omdat ze nog een “vast contract” bij hun energieleverancier hebben of zonnepanelen die alle elektriciteit opwekken. Dan kun je ervoor kiezen om de energietoeslag te doneren aan een goed doel in Raalte.

De Voedselbank Raalte is zo’n goed doel. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten geeft zelf het goede voorbeeld en zegde toe zijn bedrag aan een van de Voedselbanken te schenken. Wilt u dat ook? Elke donatie is welkom. De voedselbank Raalte kan deze winter dan rijker gevulde pakketten uitdelen.

Stichting Leergeld Salland ondersteunt kinderen (0 tot 18 jaar) die wonen in de gemeente Raalte van ouders met lage inkomens omdat ze vindt dat alle kinderen mogen meedoen. Schoolgaande kinderen – in de greep van de armoede – kunnen weinig of niet met andere kinderen meedoen. Het lidmaatschap van een sportclub of culturele vereniging is vaak te duur. Dit geldt ook voor activiteiten op school. Meedoen vergroot de horizon van kinderen. Zo maken zij sociale contacten, leren teamgeest, oefenen zich in het handhaven in een groep, leren winnen en verliezen. Als kinderen worden buiten gesloten en dit niet leren, komen niet alleen zij ernstig te kort, ook de samenleving verliest. Het is beter nu geld te geven om mee te doen dan later als maatschappij duur “leergeld” te betalen. Stichting Leergeld Salland ondersteunt door te bemiddelen en/of door financiële hulp te verstrekken. Ook verwijst zij gezinnen naar andere organisaties als dat mogelijk of nodig is.

Humanitas Raalte De vereniging Humanitas behoort tot de “goede doelen” en werkt met vrijwilligers die hulpvragenden terzijde staan. In Raalte doen zij dat met ca. 35 vrijwilligers. De landelijke vereniging kent een kleine beroepsorganisatie die administratief alle zaken beheert en de benodigde IT verzorgt. Humanitas is een zogenaamde ANBI-organisatie die steun geeft aan mensen in minima-omstandigheden. Een donatie komt op de juiste plaats terecht en Humanitas zal het aanwenden ten behoeve van de gezinnen die steun nodig hebben in de gemeente Raalte.

Raalte heeft ook het ‘Fonds van Ons’. Dit is een noodfonds voor alle inwoners van de gemeente Raalte die acuut hulp nodig hebben. Zij zijn er voor mensen die, ondanks alle bestaande voorzieningen, toch in financiële problemen komen. Met jouw donatie maak je noodhulp in gemeente Raalte mogelijk. Zij zijn blij met iedere bijdrage en zorgen dat deze goed terecht komt.

De energietoeslag (of een deel daarvan) kun je doneren aan:

  • Voedselbank Raalte e.o,  bankrekening NL96 RABO 0188 6706 02 . o.v.v. ‘donatie energietoeslag’;
  • Stichting Leergeld Salland, banknummer NL27 RABO 0103 7667 74 o.v.v. “donatie energietoeslag”;
  • Humanitas Raalte, NL26 RABO 0344 7591 21 ten name van Vereniging Humanitas District Oost o.v.v. “Proj. 206B32001 rek 86000 Giften/geoormerkte gift minima Raalte”;
  • Fonds voor Ons, bankrekeningnummer NL68 RBRB 0955 2165 91 o.v.v. ‘donatie energietoeslag’.

(Een klein bedrag is net zo welkom)

Gerrit Vrielink

Gerrit Vrielink

In 1951 geboren in het Gelderse Laren. Na mijn opleiding ben ik via Rijkswaterstaat bij het Zuiveringsschap Drenthe in Assen gaan werken. Ruim 10 jaar hebben wij in Rolde gewoond, toen nog een “rode” gemeente. Daar lid en actief geworden voor de PvdA. Sinds 1986 wonen we met veel plezier in Raalte en heb ik

Meer over Gerrit Vrielink