Duurzaamheid heeft invloed op het hele beleid van de gemeente Raalte. De komende jaren zullen de kosten van energie naar verwachting sterk gaan stijgen voor de huishoudens. Dat betekent dat de PvdA, ook redenerend vanuit zorg en inkomen, zich afvraagt wat de rol van de gemeente hier in is. Wat kan en moet de bijdrage van de gemeente zijn?
Het gaat daar bij niet om de man/vrouw met de Tesla en het huis vol zonnepanelen die gebruik kan maken van alle subsidiemogelijkheden die er zijn. Maar wel om de “gewone” Raaltenaar, die zijn hypotheek betaalt, maar geen geld heeft om van gas over te gaan op (zelf opgewekte) elektriciteit. Daar heeft de gemeente een verantwoordelijkheid. De PvdA wil dat het college van B&W van Raalte met een plan van aanpak komt voor de energietransitie, om juist mensen met een smallere beurs in staat te stellen in hun woning de noodzakelijke voorzieningen aan te brengen.
Motivatie:
- De komende jaren vindt een ingrijpende energietransitie plaats;
- De kosten voor energie zullen naar verwachting de komende tijd sterk stijgen;
- Deze opgave zal grote gevolgen hebben voor alle inwoners;
- Een groot deel van de transitieopgave wordt opgepakt samen met Salland Wonen;
- Het grootste deel van de woningen binnen onze gemeente bestaat echter uit particulier eigendom;
- Een deel van onze inwoners kunnen, al dan niet gebruik makend van subsidiemogelijkheden, zich voor deze opgave prima redden;
- Een ander deel van onze inwoners heeft geen mogelijkheden om de extra investeringen te doen die hiervoor nodig zijn;
- De gemeente Raalte moet voorkomen dat deze ontwikkeling ertoe leidt dat mensen in financiële problemen komen.