Vorig jaar heeft het Sociaal Cultureel Planbureau geconstateerd dat in de periode tussen 2014 en 2020 de structurele sociale ongelijkheid in Nederland nauwelijks is veranderd, ondanks de overwegend gunstige economische omstandigheden en beleid gericht op juist het verminderen van ongewenste sociale verschillen. De coronapandemie heeft die verschillen juist versterkt. “Het is denkbaar’, stelt het SCP, ”dat de coronapandemie niet alleen de bestaande tegenstellingen heeft uitvergroot, maar ook op langere termijn de minderbedeelden op grote afstand zet wat betreft geld, relaties, cultureel kapitaal en gezondheid.” Voor de PvdA staat daarom de vraag centraal hoe wij kunnen voorkomen dat de tegenstellingen in Raalte verder worden vergroot, terwijl er grote opgaven liggen op het gebied van bijv. wonen en duurzaamheid/klimaat.
Sociaal Beleid.
Iedereen is primair verantwoordelijk voor zijn eigen bestaan. Alleen voor degenen die daartoe niet zelf in staat zijn, zorgt de overheid voor het vangnet. Solidariteit is voor de PvdA nog altijd een belangrijk woord. De overheid moet niet afwachten tot het mis gaat met mensen en dan ingrijpen. De overheid biedt de helpende hand, signaleert bepaalde zaken en bemoeit zich actief met haar inwoners. Allemaal om het welzijn van iedere burger te verhogen.
We kunnen er niet omheen dat we in een tijd leven die voor veel mensen erg moeilijk is. Enkele weken geleden werd bekend dat in een Amsterdams ziekenhuis bij 10% van het personeel loonbeslag is gelegd.
Daar schrik ik van. Mensen met een essentieel beroep, die elke dag zorgen voor anderen, waar ik, net als een aantal andere fracties overigens, vorig jaar bij de algemene beschouwingen nog mijn grote waardering voor uitsprak, omdat ze, soms met risico voor hun eigen gezondheid, het voor onze samenleving noodzakelijke werk bleven doen. En een substantieel deel van deze mensen is niet meer in staat om de rekeningen te betalen. Dat is ernstig. En we moeten er vooral niet vanuit gaan dat de situatie voor de mensen in Raalte heel anders is.
Vorig jaar was al sprake van een sterke stijging van de energielasten (toen nog gekoppeld aan de energietransitie), en is unaniem onze motie aangenomen tot bestrijding van energiearmoede. Het Rijk heeft in dat kader financiële middelen beschikbaar gesteld, en het college heeft deze zaak ook actief opgepakt.
De situatie nu is niet meer te vergelijken met die van vorig jaar. De energieprijzen zijn geëxplodeerd en de ondersteuning die vanuit het Rijk wordt geleverd is bij lange na niet genoeg. Mensen worden niet alleen geconfronteerd met hogere rekeningen voor het verwarmen van de woning, maar de energieprijzen worden in alles doorberekend, met name in de levensmiddelen. De inflatie leidt bij veel meer mensen tot problemen, ook bij de middeninkomens. Om problemen te voorkomen en te stimuleren dat al onze inwoners mee kunnen blijven doen aan onze samenleving zal de gemeente een vangnet moeten bieden.
Motie voor de Begroting Raalte 2023:
Overwegende dat
- Met het stijgen van de kosten voor energie, en de inflatie zoals die momenteel aan de orde is, de lasten voor de huishoudens enorm stijgen;
- Uit onderzoek van het CPB blijkt dat 1,2 miljoen huishoudens mogelijk de vaste rekeningen niet meer kunnen betalen ;
- Deze problemen niet alleen bestaan voor de minima, maar zeker ook voor de middeninkomens;
- De financiële middelen die het Rijk beschikbaar stelt tbv de energietoeslag bij lange na niet voldoende is ter dekking van de gestegen kosten;
- De gemeente vrij is om de inkomensgrens voor de toepassing van minimaregelingen te bepalen;
De PvdA roept het college op de inkomensgrens voor de toetsing van de minimaregelingen te bepalen op 140% van het sociaal minimum en de dekking daartoe te vinden in de algemene middelen.