Nieuw college Raalte

Door Arie van der Wilt op 17 juli 2018

Meepraten is een groot compliment

Een beloning voor vier jaar constructieve oppositie

Mentale dreun

De verkiezingsavond was voor de PvdA Raalte nou niet bepaald een hoogtepunt. We hebben als partij de afgelopen jaren best wat voor elkaar gekregen. Door met de coalitie en het college mee te denken en ze te steunen waar dat binnen ons linkse profiel past, werd ons de ruimte gegund om zaken binnen te halen. Punten die ons aan het hart gaan zoals minimabeleid, sport voor iedereen, en een groenere agenda. Geen bezuinigen op sport bijvoorbeeld, zodat ieder kind kan bewegen.

Maar we hebben onvoldoende duidelijk gemaakt welke rol we gespeeld hebben. Het resultaat is dat we uiteindelijk bij de verkiezingen een tik op de neus kregen, en krap een zetel haalden.

 

Toch meepraten

Gelukkig is onze houding door veel andere partijen gewaardeerd. Gemeentebelangen en CDA vroegen ons om te komen praten over een coalitievorming. En dat met slechts één zetel, dat zegt toch wel iets. Een compliment voor ons, en een bewijs dat verbinding zoeken toch nog wordt beloond.

 

Goed gevoel

De gesprekken waren positief. Inhoudelijk zaten we op één lijn en wat ons betreft was het vormen van een coalitie een kwestie van tijd. Het goede gevoel groeide bij ons tijdens iedere sessie. Helaas ervoer D66 dit anders en bleek een coalitie met GB, CDA, D66 en PvdA niet haalbaar. Erg jammer. Wij wilden graag door en er volgden nog een aantal gesprekken. Het CDA besloot vervolgens dat de variant GB, CDA en PvdA een te krappe meerderheid zou zijn. Helaas voor ons.

Doorgaan op dezelfde voet

Ondanks de teleurstelling willen wij Gemeentebelangen en CDA bedanken voor de uitnodiging om ons bij de coalitieonderhandelingen te betrekken. Wij waarderen dit zeer. En de komende vier jaar passen wij onze houding niet aan. Wij blijven meedoen met de coalitie waar het kan, en oppositie voeren als het moet. We steunen het college en denken mee over beleid waar dat past in ons programma. Zo krijgen wij belangrijke zaken voor elkaar.

 

Fractie PvdA Raalte

Arie van der Wilt

Arie van der Wilt

Arie van der Wilt

Vlakbij Utrecht ben ik geboren (1959); in de plaats Maartensdijk. Nadat mijn rechtenstudie (1983) heb ik bij gemeentes in verschillende delen van het land gewerkt. In 1996 zijn mijn vrouw, Marion, en ik in Raalte komen wonen. Met onze drie kinderen bevalt het ons erg goed in Raalte. Als directeur bij een gemeente ben ik

Meer over Arie van der Wilt