Door op 18 november 2015

Parijs 13-11-2015

We zijn geschokt over wat vrijdag 13 november is gebeurd in Parijs. Meer dan 120 mensen zijn in koelen bloede gedood door een berekende actie van goed voorbereide jonge radicalen. Wat moet je daar over zeggen? Wat moet je daar van vinden?

Daar is slechts 1 antwoord op te geven: dit is onmenselijk en ontoelaatbaar! Tegelijk zijn we direct verplicht om een goede redenering op te zetten en goed te filosoferen over de betekenis hiervan. De primitieve gedachte van wraak siert niemand van ons. Hoe moeilijk het ook is, we zijn uitgedaagd om met elkaar na te denken over welke samenleving we wensen te realiseren. Niemand kan zich daarvan distantiëren. De vraag luidt: wat is de betekenis van deze actie voor mij en hoe wil ik omgaan met recht en onrecht, met mij bekenden en mij vreemden, hoe wil ik bijdragen aan onze samenleving of hoe wil ik me ermee verhouden? In Raalte, in Nederland, in Europa, op Aarde.

Gemakkelijke antwoorden zijn er niet, anders hadden we die allang bedacht. Keer op keer blijkt hoe moeilijk en delicaat deze opdracht is, te bouwen aan een goede samenleving. Mijn voorstel is om eerst stil te zijn en na te denken en te rouwen, om vervolgens onze reflecties en redeneringen te delen met elkaar.

De PvdA – Raalte wil hier graag aan bijdragen. Binnenkort zullen we een bijeenkomst hierover organiseren.