20 september 2014

Bij kruispunt Bos in Raalte een tunnel onder de N35

Kruispunt Bos bij Raalte is het grootste knelpunt in de N35. Op deze verbindingsweg tussen Twente en Zwolle staan veel teveel files. Er gebeuren bovendien regelmatig ongelukken. In 2011 verloor een automobilist er zelfs het leven. Om daar iets aan te doen hebben de VVD en de PvdA in Provinciale Staten van Overijssel de handen ineen geslagen. ‘We willen in ieder geval een tunnel voor voetgangers en fietsers onder de N35 aanleggen’, zegt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. ‘Daardoor wordt het kruispunt veiliger en verminderen we de files. Deze oplossing is binnen het beschikbare budget optimaal. Komt er meer geld beschikbaar, dan behoort misschien een volledig ongelijkvloerse kruising tot de mogelijkheden. Dat zullen we dan moeten onderzoeken.’

VVD-fractievoorzitter Monique van Haaf valt hem bij: ‘We zijn al jaren bezig om de N35 veiliger en vlotter te maken. Het is een levensader voor Overijssel, cruciaal voor onze economie en werkgelegenheid. Ook andere knelpunten worden aangepakt, maar dit kruispunt staat hoog op ons lijstje. Raalte heeft al veel te lang alleen maar mooie beloftes gehoord. Ditmaal gaan we echt iets doen.’ ! De beide Statenleden trekken voor dit broodnodige project samen op met hun plaatselijke partijgenoten Ben Nijboer (VVD) en Arie van der Wilt (PvdA).

Het plan voor de tunnel borduurt voort op de samenwerking tussen de twee partijen in de Tweede Kamer. Die reserveerde door de motie Elias/Kuiken vijf miljoen euro voor de aanpak van knelpunten in de N35. Voorwaarde is wel, dat de regio bijdraagt. Als het aan de Overijsselse VVD en PvdA ligt gaat de provincie Overijssel dat ook voor het kruispunt Bos doen.